CARL STANLEY, LIVE GUBBRÖRA & DJ SPETTEKAKA


Carl Stanley har redan som 20-åring etablerat sig som svensk humors stora framtidslöfte. Det senaste året har han utsetts till Årets nykomling på Svenska Standupgalan, gjort hela 232 standup-gig, haft flera miljoner visningar för sina komiska vloggar och etablerat sig som den yngsta panelmedlemmen någonsin i TV4:s “Parlamentet”. Nu är han redo för nästa steg – hans första soloföreställning – "Ärligt talat”. Det blir renodlad standup med skruvade reflektioner om allt från rasistiska släktingar till förhudsoperationer. Support på turnén är Marcus Berggren (Tankesmedjan).

Carl Stanley fick sitt publika genombrott när han la ut vloggen "Sverige är fullt!” i sina kanaler i början av 2016. I klippet gick han runt i ett ganska folktomt Stockholm och försökte med allvarlig ton hitta den "systemkollaps” som det talades så mycket om vid den tiden. Kort efter att videon publicerats hade den två miljoner visningar. Därefter har Carl Stanleys utveckling gått spikrakt uppåt.

Han intensifierade under 2016 sitt turnerande på standup-klubbar för att finslipa sitt material och lära sig hantverket. Enbart i fjol genomförde han hela 232 gig runt om i landet och har på kort tid etablerat en säkerhet och självklarhet på scen.

Satsningen bar frukt. Hösten 2016 utsågs han till Årets nykomling på Svenska Standupgalan med motiveringen “med frenesi som en mindre armé har han den senaste tiden börjat klättra upp för berget standup och inom några år är han säkert herre på täppan”. Kort därefter blev han dessutom, 19 år gammal, den yngsta panelmedlemmen någonsin i TV4:s “Parlamentet”.
GUBBRÖRA
2016 bestämde Andreas Sandström sig för att greppa guran och starta ett band ihop med några barndomsvänner. Stefan Håkansson tog på sig rollen som sångare och frontman och resten av bandmedlemmarna var bara ett telefonsamtal bort.
– Jag ringde runt till vänner som jag känt sedan lågstadiet på Ättekullaskolan som delade samma önskan om att bilda ett band. De sa ja direkt, säger Andreas Sandström.
Så bildades Gubbröra – coverbandet som riktar in sig på att tolka "universums bästa låtar".
Mattias Andersen anslöt på bas, Martin Andersson på trummor, Jonas Högberg på gitarr och Thomas Sandeep på piano och stämsång.
Taggade till tänderna gav de sig ut på djupt vatten direkt genom att göra sin egen tolkning av Guns N' Roses cover på Dylan-hiten "Knockin' on heaven's door". Något som bandet snabbt enades om var en övermäktig uppgift.
– Sämsta idén någonsin. Det lät fruktansvärt. Men nu har vi hittat vad som funkar. Låtar av Red Hot Chili Peppers, Wilmer X, Eldkvarn, säger Stefan Håkansson.
– Plus Oasis och lite Nirvana, det man lyssnade på som tonåring helt enkelt, tillägger Andreas Sandström.
Ambitionen är främst att ha skoj och ta steget vidare, från att sjunga i duschen och plonka på gitarren innanför hemmets väggar.
– Många går med drömmar som de aldrig gör något av, säger Stefan Håkansson.
Planer som sällan når någon annans vetande, understryker han. Och så har det varit i Gubbröras fall - fram till nu. I synnerhet för Stefan Håkansson och Andreas Sandström som efter många år i krogbranschen är två kända ansikten i stan.
– Detta är ett annat sätt att uttrycka sig på. Nu får vi visa nya sidor av oss själva. Vi är inte bara Sandis och Stefan på krogen, säger Stefan Håkansson som till vardags jobbar på och driver Olympia Bowling.
Efter ett år som band, hur ser ni på framtiden?
– Vi har så jäkla kul. Gubbröra är ett livslångt projekt. På längre sikt kommer vi titta på att skriva egna låtar, men nu handlar allt om att få komma ut och spela, säger Andreas Sandström.
– Även om man är ett hobbyverk vill man göra det så bra som möjligt, säger Stefan Håkansson.
Vad ligger bakom bandnamnet?
– Inget konstigare än att vi är ett gäng gubbar som skapar en väldig röra. Sen funkar det bra på engelska också, Old Man's Mess, säger Andreas Sandström med glimten i ögat.